След вдъхновяващото пътуване през 2018 между Босна и Сърбия, ето го и приключението ни из дивия парк Тара през 2019. Това е едно пътуване през вода и скала, през две страни чиято превратна история може да си съперничи само с дивната им красота! През 2019 правим опит да надградим програмата и да направим преживяването още по-безценно. Емоциите около парк Тара са гарантирани – над 50 км. гребане за два дни през недостъпния каньон на р.Дрина и за финал каньонинг и SUP. Ако не ти се лежи по-плажовете през август усетеи това, което само природата може да ти прошепне без думи… На пътят ще откриеш приключение, красота, може би себе си?

Кога?
14-ти до 18-ти август

Къде?
Босна и Херцеговина и Сърбия (парк Тара)

Какво?
Спускане с каяци от Вишеград/Босна/ до Байина Баща/Сърбия/; Каьонинг по р. Рача и SUP по Дрина веднага след стената на яз. Перушац

Как?
Ден 1-ви: Пътуването! Тръгваме от София рано сутринта на 14-ти. Амбицията ни е да пътуваме спокойно, за да сме във Вишеград (Босна и Херцеговина) по светло и да имаме време да разгледаме забележителности. Пътьом ще разгледаме популярния дървен град на Емир Кустурица. Ще са ни необходими и хранителни запаси за следващия ден, които трябва да си набавим.
Преди да падне нощта ще приготвим екипировката и ще се разпределим по лодки. Ще нощуваме в уютна къщичка за гости на края на града.

Ден 2 – ри: След задължителното кафенце, се подготвяме за отпътуване. Ще се разходим по прословутия Вишеградски мост, построен през 16век и из уличките на Каменния град “на ъгъла” между реките Дрина и Рзав. Преглеждаме екипировката и всичко необходимо два дни и една нощ по река Дрина. Като за начало няма да прекаляваме с грабането. В началото ще ползваме течението и ще приложим минимум усилия. През този втори ден ще влезем в каньона на север от Вишеград, ще видим останките от античния град Хратар. Ще спрем за почивка около обяд и не след дълго ще излезем на мястото, където ще нощуваме край реката. Домакините ще ни приготвят вечеря и гарантирано ще създадат гостоприемна атмосфера. Ще отпочинем и ще се подготвим за следващия ден и предстоящите 35 км, в най-недостъпната част на каньона.

Ден 3 – ти: Продължаваме нашето пътешествие по реката. Стягаме екипировката и продължаваме надолу по течението възможно по-рано. Подминаваме няколко рибарника и къщички на двата бряга на реката, която прави рязък завой на изток. Само след няколко километра ще спрем за почивка в ръкава на Камениски поток. Тук ще преминем през най-тежкия участък от реката, където в продължение да близо 20км няма удобни места за излизане. Течението изчезва почти напълно и това допълнително ще ни забави. Тук обаче са и спиращите дъха гледки. Безкрайни отвесни скали влизат във водата, от тях стърчат вековни дървета. Реката постепенно се разширява и преминава в язовир Перучац. Ще излезем малко преди стената на язовира, където ще ни чака транспорт. Ще се настаним в малък семеен хотел в гр. Байна Баща. Ще вземем душ и ще вечеряме край реката като няма как да не пробваме местните деликатеси.

Ден 4 – ти: Ще трябва да сме в форма, защото ни чака епичен ден. Ще се подготвим за предстоящия каньонинг в парк Тара. Очакват ни 4 часа в недостъпния каньон на р. Рача. Следобяд ще се върнем в хотела, ще отпочинем за кратко и ще тръгнем към началната точка за влизане по течението на реката със SUP. В тази част, реката е доста по-палава. Водата мърда под краката ни, а под повърхността прозира живописния ландшафт. Ще се насладим на красотата на водопада Врело, покрай който ще преминем. След още 2 часа по реката, ще достигнем до култовата къщичка, построена върху огромен камък, насред реката. Там ще излезем точно на мястото, където ще отседнем. От тук нататък, ще го даваме по-спокойно. Ще имаме една последна релаксираща вечер и време да споделим емоциите, преживени през изминалите дни.

Ден 5 – ти: Последния ден ще направим кратка отбивка до манастир Рача и ще поемем по нелекия път към дома.

Кой е поканен?
Всички навършили 18 години

Организационна такса:
500 лв. на човек

Какво е включено в цената?
• Пълна екипировка за каяк (каяк, гребло, жилетка, шприцка, суха торба)
• Инструктор/ водач по време на двудневното гребане
• Инструктор/ водач по време на SUP спускането
• Инструктор/ водач по време на каньонинга
• Съпровождащ транспорт на багажа
• Снимки или видео от приключението

Допълнителни разходи:
• 3 нощувки в къщи и семейни хотели – около 60лв.
• Транспорт от и до България /Пътни такси/ – около 50лв.
• Застраховка (с включен спорт) за периода на пътуването – 7лв.

В цената НЕ са включени:
• Храната – ще пазаруваме заедно, ще се възползваме и от предимствата на местната кухня (всичко е по много и е вкусно)
• Магнити, сувенири и т.н.

Ще се справя ли?
Гребен опит е препоръчителен. Ако имаш съмнения обади се за да решим заедно.

Какво да си носим:
• шорти(или бански)
• сандали (или джапанки)
• връхни дрехи
• резервен чифт дрехи
• слънчеви очила (препоръчително)
• слънце защитен крем /
• шапка за слънце
• подходящи обувки за ходене
• хавлиена или микрофибърна кърпа

Ако чакате отдавна това пътуване, не му мислете! Местата са ограничени!
Вили – 0879 422 986

Previous reading
Необятните красоти на парк Тара
Next reading
Водолазен курс 2019 CMAS NAUI или TDI SDI