Някъде там над Варненското езеро имало скали Красиви с причудлива форма, там се учили да катерят първите алпинисти на Варна. Е тях още ги има , Платото Разделна открива гледка към цялото Варненско езеро и самото плато се състои от интересни скални образувания, на най-високата му точка се намират останки от крепост някога защитавала района тя е и нашата крайна цел.

Ако искате една приятна разходка през уикенда по време на която ще можете да разгледате платото разделна, да опитате да въвите по въже/лента или да се научите да се спускате на рапел – това е вашата дестинация.

Кога?

17-ти и 18-ти октомври

Къде?

с.Разделна/ крепост “Петрича”

Какво?

Ще направим поход по безкрайния скалист плаж и ще ви покашем уникални скални образувания. Ще се спуснем до труднодостъпните пещери. Ще скачаме на специално избрани безопасни места. Ще разгледаме ранновизантийската крепост в резервата. Ще нощуваме в скалните жилища.

Как?

Тръгваме в 9 от Разделна (малко след Белослав) Пътят нагоре е сравнително лек и кратък. Когато стигнем катерачния обект, разглеждаме скалните образувания следва обучение и спускане на рапел на желаещите. Кратка почивка, обядваме и поемаме към крепостта Петрича някога играла ключува роля в защитата на региона, а по късно и в кампанията на Владислав Втори Ягело срещу османците.
След това нашето приключение отива към края си и хората искащи да се приберат просто слизат по стълбите до селото. Но тези от вас които искат да останат с нас да нощуват под звездното небе в основите на древната крепост под която тихо спи село Разделна са добри дошли. [image_frame style=”border” align=”left” alt=”Крепост Петрича ” width=”550″]https://outdoor-bulgaria.com/wp-content/uploads/2015/02/petricha-varna-bulgaria-a.jpg[/image_frame]

 

Кой е поканен?

Всички, които искат да споделят неделята си с нас и са навършили 16 години.

Колко струва?

Цена за група 10 души или повече : 18 лв. на човек
Цена за група 5 души или повече : 20 лв. на човек
Цена за 1 човек: 24 лв. на човек

Какво е включено в цената?

• Водач
• Инструктаж
• Алпийска осигуровка за рапел
• Защитна екипировка
• Транспорт от Варна – за хората дошли само за еднодневен преход
• Палатки и къмпинг инвентар (за оставащите)

Ще се справя ли?

Всички се справят с това 🙂

Какво да си носим?

• Раница – малка за еднодневен преход
• Удобни туристически обувки
• Храна и вода
• Здрави и удобни дрехи

Фотографии: Николай Стойков

 0895 688299 – Стефан

Previous reading
Strandzha – voices from antiquityСтранджа – гласове от древността
Next reading
Ботев от юг